Fisa de securitateOmologare / Aviz BIO

bumper 250 ec
image_print

Fungicid cu acțiune sistemică pentru combatere a bolilor la grâu, orz, castraveți, piersic, măr, viță de vie, plantații silvice și pepiniere, garoafe

 

Substanţă activă: Propiconazol 250 g/l
Formulare: EC (Concentrat emulsionabil)

MOD DE ACŢIUNE:

BUMPER 250 EC este un fungicid cu acţiune sistemică împotriva ciupercilor fitopatogene din clasele Basidiomycetes (Puccinia spp.), Ascomycetes (Erysiphe, Mycospherella, Sphaeroteca etc.) şi Deuteromycetes (Septoria, Cercospora etc.). Substanţa activă propiconazol face parte din grupa triazolilor şi acţionează prin inhibarea biosintezei ergosterolului în pereţii celulari ai organismelor ţintă, caracteristica sa fiind persistenţa în ţesuturi şi deci perioada îndelungată de activitate. Produsul se absoarbe prin toate ţesuturile verzi şi se traslocă ascendent, protejând astfel creşterile noi. Datorită proprietăţilor sale, produsul are acţiune preventivă dar şi curativă şi eradicantă (distruge infecţiile incipiente). Pentru a preveni instalarea rezistenţei patogenilor, se va evita aplicarea a mai mult de 2 tratamente cu BUMPER 250 EC la aceeaşi cultură şi pe aceeaşi suprafaţă într-un sezon.

MOD DE UTILIZARE:

Tratamentele se aplica la apariția primelor simptome sau la avertizare.

Cereale păioase
Momentul optim de tratament este primăvara, dupa înfrățirea cerealelor și pe parcursul împăierii, când în mod normal sunt condiții optime de infecție.

Legume, flori și plante ornamentale
Se aplică tratamente cu volum normal de soluție, ținând cont de gradul de dezvoltare a frunzișului plantelor de cultură, cu mijloace terestre de pulverizare. Momentul optim este la apariția primelor simptome de infecție incipientă sau preventiv, când vremea este caldă și cu umiditate relativă a aerului ridicată.

Plantaţii pomicole
Tratamentele se aplică la avertizare, mai ales la soiurile și speciile sensibile sau la apariția primelor semne de infecții secundare pe lăstari (frunze răsucite, fără făinare vizibilă încă). Volumul de soluție depinde de înalțimea și densitatea coroanelor pomilor, asigurându-se o concentrație corespunzătoare de 0,03% produs.

Viţa de vie
Tratamentele se fac în preajma înfloritului și până la compactarea ciorchinilor, asigurând o normă de 0,2 l/ha (de regulă în 1000 litri soluție). Echipamentul de tratare trebuie să asigure o pulverizare corespunzătoare inclusiv a părților mai puțn expuse ale butucilor de vie (mai ales partea inferioară și ciorchinii).

Plantații și pepiniere silvice
Se fac tratamente preventive și curative la speciile sensibile la făinare.

 

Cultura Agenţi de dăunare Doza
Grâu Complex de boli foliare (Erysiphe graminis, Puccinia spp., Septoria tritici, Fusarium spp.) 0,5 l/ha
Orz Complex de boli foliare (Erysiphe graminis, f. sp. hordei, Rhynchosporium secalis, Helminthosporium spp.) 0,5 l/ha
Castraveţi (câmp si sera) Făinare (Sphaerotheca fuliginea) 0,015 % (0,15 l/ha)
Piersic Făinare (Sphaerotheca pannosa) 0,03 %
Măr Făinare (Podosphaera leucotricha) 0,03 %
Viţă de vie Făinare (Uncinula necator) 0,2 l/ha
Plantații silvice și pepiniere Făinare (Microsphaera abbreviata) 0,03 % (0,3 l/ha)
Garoafe Rugină (Uromyces dianthi) 0,02%

 

Înainte de utilizare citiți cu atenție eticheta de pe ambalaj !

Producător: Adama Agricultural