Fisa de securitateOmologare / Aviz BIO

Calypso 480 SC
image_print

Insecticid sistemic din grupa chimică cloronicotinile destinat combaterii dăunătorilor la cartof, pomi fructiferi, porumb, arbori

 

Substanţe active:  tiacloprid 480 g/l
Formulare:  SC (suspensie concentrata)

 

MOD DE ACŢIUNE

Calypso are o eficacitate foarte bună și un spectru larg de activitate atât împotriva insectelor care înțeapă și sug sucul celular, cât și asupra acelora care rod părtile aeriene ale plantei. El este un produs cu activitate sistemică ridicată în plantă, acționând asupra insectelor dăunatoare prin contact și ingestie.

Tiacloprid acționează la nivelul sistemului nervos al insectelor, blocând desfășurarea activităților vitale. Datorită acestui mod de acțiune, Calypso combate la fel de eficient și formele rezistente la insecticidele convenționale utilizate până acum. Activitatea sa nu este influențată de temperaturile din momentul efectuării tratamentului sau de precipitațiile căzute ulterior acestuia. La unele specii, cum este viermele merelor, Calypso are și o acțiune ovicidă foarte bună. Efectul ovicid este maxim dacă tratamentul se efectuează la începutul depunerii pontei.

MOD DE UTILIZARE

Cartof
Calypso are o eficacitate foarte bună și o activitate de lungă durată asupra gândacului din Colorado în toate stadiile lui de dezvoltare și asupra afidelor. Cultura este protejată împotriva gândacului din Colorado o perioadă de 25-30 zile de la efectuarea stropirii, iar eficacitatea produsului este la fel de ridicată chiar ți atunci când larvele sunt de vârstă mai avansată. Astfel, în funcție de numărul de generații ale dăunătorului, cu doar 1-2 tratamente, cultura este protejată pe toata durata perioadei de vegetație. Pentru culturile destinate producerii de sămânță, Calypso permite cultivatorilor ca într-un singur tratament să realizeze protecția simultană împotriva gândacului din Colorado și a afidelor la o doză foarte redusă de utilizare, de numai 80 ml/ha.

Porumb
Se utilizează pentru combaterea rățișoarei porumbului (Tanymecus dilaticollis) în doza de 90 ml/ha (tratament de corecție în culturile cu sămânță tratată).

Pomi fructiferi
Calypso are o eficacitate deosebită asupra unui număr mare de insecte dăunătoare, inclusiv asupra gărgăriței florilor de măr și păduchelui din San Jose la tratamente de vară. Se utilizează în concentrație de 0,02% (300 ml/ha Calypso în 1500 l apa), pentru 1-3 tratamente la avertizare, în funcție de ciclul biologic al fiecărei insecte.
Calypso se remarcă prin:
• acțiune de lungă durată: 14 zile la viermele merelor și 35 zile la afide;
• efect ovicid foarte bun, alăturat acțiunii asupra larvelor și adulților;
• selectivitate excepțională față de insectele polenizatoare (albine, bondari), paraziti și prădători. Astfel, Calypso își extinde aria de utilizare în programe de combatere integrată pentru tratamente preflorale, în timpul și după înflorit.

Important
Pentru a evita apariția fenomenului de rezistență încrucișată, Calypso nu va fi inclus în programele de tratament alături de produse având substanțe active din aceeași grupă chimică (cloronicotinile). El trebuie inclus în programele de stropiri alături de insecticide din alte grupe chimice: piretroizi de sinteză, carbamați sau organofosforice.

Cultura Organism țintă Doza
Măr Viermele merelor (Cydia pomonella)
Gărgărița florilor de măr (Anthonomus pomorum)
Păduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus)
Afide (Aphis spp., Disaphis spp.)
Minatoare (Phyllonorychter blancardella, Leucoptera scitella)
Viespi (Hoplocampa minuta)
0,02%(300 ml/ha)
Prun Păduchele cenușiu (Hyalopterus pruni)
Păduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus)
Viermele prunelor (Cydia funebrana)
Viespi (Hoplocampa sp., Eurytoma schreineri)
0,02%(200 ml/ha)
Cireș Musca cireșelor (Rhagoletis cerasi) 0,02% (200 ml/ha)
Cartof Gândacul din Colorado (Leptinotarsa decemlineata)
Afide (Aphis sp.)
80 ml/ha
Porumb Rățișoara porumbului (Tanymecus dilaticollis) 90 ml/ha
Arbori Omizi defoliatoare (Hyphantria cunea, Euproctis chrysorrhoea) 0,02 %

 

 

Înainte de utilizare citiți cu atenție eticheta de pe ambalaj !

Producător: Bayer Cropscience