Fisa de securitateOmologare / Aviz BIO

Consento 450 SC
image_print

Fungicid cu acțiune sistemică și penetrantă pentru combaterea bolilor la cartof și tomate

 

Substanţe active: propamocarb clorhidrat 375 g/l + fenamidon 75 g/l
Formulare:   SC (suspensie concentrată)

 

MOD DE ACŢIUNE

Consento este un produs cu mecanism dublu de acțiune, sistemic și penetrant. Asupra manei acționează preventiv și curativ, eficacitatea sa fiind ridicată chiar dacă este aplicat după instalarea și declanșarea bolii. Datorită sistemicității deosebite a componentei propamocarb, care este absorbită în proporție de 100% în maximum 1 oră de la efectuarea tratamentului, efectul protector al fungicidului se transmite și în organele nou formate. Propamocarb reduce dezvoltarea miceliului ciupercii, inhibă formarea zoosporilor și determină germinația nepatogenă a acestora. În plantă, propamocarb stopează formarea membranei ciupercii, ceea ce duce în final la moartea acesteia. În concluzie, propamocarb are un mod de acțiune asupra ciupercii patogene de tip inhibitor multisite. Acest mod de acțiune face practic imposibilă apariția formelor de rezistență la acest produs. Fenamidon are acțiune penetrantă și o distribuție translaminară în plante. Asupra ciupercilor patogene acționează prin inhibarea respirației mitocondriale, împiedicând dezvoltarea miceliului, formarea sporangiilor și germinarea sporilor. Modul său de acțiune este similar cu cel de la strobilurine și famoxadon. Prin asocierea celor două substanțe active, propamocarb și fenamidon, diferite ca mod de acțiune, s-a realizat un efect sinergic pronunțat ce poate fi observat cu ușurință în condiții de câmp datorită eficacității foarte bune asupra manei cartofului.

MOD DE UTILIZARE

Cartof
Consento 450 SC se utilizează pentru combaterea manei (Phytophtora infestans) la doza de 2 l/ha, în 1-3 tratamente preventive pe vegetaţie, la interval de 8-12 zile. În situaţia unor condiţii extrem de favorabile pentru mană şi a existenţei unei rezerve infecţioase mari, acest interval trebuie redus corespunzător. În cadrul programului de stropiri, produsul se recomandă a se utiliza începând cu întrepătrunderea frunzelor din acelaşi bilon, când presiunea de infecţie este mare. Volumul de soluţie este de 200-400 l/ha. Pentru prevenirea apariţiei fenomenului de rezistenţă se recomandă utilizarea lui Consento în alternanţă cu fungicide din alte grupe chimice, diferite sub aspectul modului de acţiune asupra ciupercii.

Tomate
Se utilizează pentru combaterea manei (Phytophtora infestans) la doza de 2 l/ha (0,2%), în 1-3 tratamente preventive, în intervalele de creștere intensivă până la înflorit și după căderea florilor. Intervalul între două tratamente este de 8-12 zile. Timp de pauză: 3 zile.

Înainte de utilizare citiți cu atenție eticheta de pe ambalaj !

Producător: Bayer CropScience