Fisa de securitateOmologare / Aviz BIO

Erbicid sistemic selectiv postemergent pentru combaterea buruienilor graminee din culturile dicotiledonate (floarea soarelui, sfeclă de zahăr, rapiță, vița de vie, plante furajere, legume, silvicultură) 

 

Substanţa activă: Propaquizafop 100 g/l
Formulare: EC (Concentrat emulsionabil)

 

Combate în mod eficient pirul târâtor (Agropyron repens), costreiul (Sorghum halepense) și pirul gros (Cynodon dactylon) și alte specii de buruieni monocotiledonate anuale și perene, samulastra de cereale și porumb.
Acționează rapid, fiind absorbit de plantele țintă prin frunze și rădăcini. Acțiunea sa nu este influențată de ploaia ce poate surveni la o oră de la aplicare. Erbicidul AGIL 100 EC este este flexibil din punct de vedere al intervalului de aplicare: doza de aplicare poate varia în funcție de speciile de buruieni combătute și de stadiul de dezvoltare al acestora.

Cultura Agenţi de dăunare Doza
Sfecla de zahăr Buruieni monocotiledonate anuale şi perene
Graminee anuale
Costrei din rizomi (Sorghum halepense)
Pir (Agropyron repens)
postemergent
0,8 – 1,0 l/ha
1,0 – 1,5 l/ha
1,5 – 2,0 l/ha
Tomate (transplantate), ardei, fasole de grădină, ceapă (semănată direct) Buruieni monocotiledonate anuale
Costrei din rizomi (Sorghum halepense)
0,8 l/ha (postemergent)
1,0 l/ha (postemergent)
Cartof Buruieni monocotiledonate anuale
Buruieni monocotiledonate perene
0,7–1,0 l/ha (postemergent)
1,5 l/ha (postemergent)
Soia, fasole câmp, floarea soarelui Buruieni monocotiledonate anuale
Costrei din rizomi (Sorghum halepense)
0,8 l/ha (postemergent)
1,0–1,5 l/ha (postemergent)
In Costrei din rizomi (Sorghum halepense) 1,0 – 1,5 l/ha
Lucernă, trifoi Buruieni monocotiledonate anuale, samulastră 0,5 l/ha (postemergent)
Lucernă Costrei din rizomi (Sorghum halepense) 1,0 – 1,5 l/ha (postemergent)
Trifoi Pir târâtor (Elymus repens) 1,5 l/ha (postemegent)
Mazăre Buruieni monocotiledonate anuale (Setaria, Echinochloa)
Costrei din rizomi (Sorghum halepense)
0,8 l/ha (postemergent)
1,0 – 1,5 l/ha (postemergent)
Viţă de vie Buruieni monocotiledonate anuale şi perene 1,5 l/ha (postemergent)
Pepiniere şi culturi silvice Buruieni monocotiledonate anuale şi perene 1,5 – 2,0 l/ha (în 250 l apă)
Tutun Buruieni monocotiledonate anuale şi perene (inclusiv Sorghum halepense din rizomi) 1 l/ha (postemergent)
Rapiţă Buruieni monocotiledonate anuale, inclusiv samulastra – înainte de înfraţire 0,5 l/ha (postemergent)

 

MOD DE ACȚIUNE

AGIL 100 EC conţine substanţa activă propaquizafop, cu acţiune sistemică de combatere a tuturor buruienilor graminee şi selectivă pentru majoritatea culturilor de dicotiledonate. Ea este foarte rapid absorbită de frunzele buruienilor (în aproximativ 1 oră) şi se translocă în toate punctele de creştere intensă, inclusiv în rădăcini şi rizomi. Aici, prin inhibarea unor enzime şi acizi graşi din celulele merismatice, AGIL 100 EC distruge în final funcţiile vitale ale celulelor şi provoacă moartea buruienilor. Astfel, după numai 1-2 zile de la aplicare, buruienile îşi încetează creşterea, în continuare frunzele mai tinere devin gălbui. La 10-12 zile după aplicare întreaga plantă se usucă, rizomii gramineelor perene se brunifică începând de la vârf şi în final putrezesc. Acţiunea erbicidă a produsului AGIL 100 EC este cu atât mai rapidă cu cât buruienile sunt într-o fază mai tânără iar condiţiile de vegetaţie sunt optime pentru creştere (umiditate suficientă, căldură, lumină). Produsul realizează o combatere excelentă a buruienilor problemă, mai ales a speciilor de Agropyrum şi Sorghum.

MOD DE UTILIZARE
AGIL 100 EC este total selectiv faţă de toate culturile dicotiledonate, ca urmare particularităţile de aplicare vor ţine seama în special de spectrul de buruieni care trebuie combătute, precum şi de condiţiile climatice şi agrotehnice din câmp şi mai puţin de cultura în sine. Pentru a obţine efectul maxim de combatere, se va urmări în toate cazurile ca AGIL 100 EC să se aplice atunci când fenologia buruienilor (stadiul de creştere) şi condiţiile de creştere (temperatura, umiditate, hrană, lumină) sunt întrunite în optim, astfel încât produsul să fie rapid şi uşor preluat şi translocat în plantele ţintă.
Referitor la stadiul optim de dezvoltare a buruienilor, tratamentul cu AGIL 100 EC se va efectua astfel:
– gramineele anuale (excepţie Poa annua) când sunt în stadiul de 1-2 frunze, se aplică 0,5 l/ha AGIL 100 EC. În faze mai avansate de creştere, doza de erbicid creşte până la 1 l/ha (până la începutul împăierii) sau chiar 1,2 l/ha dacă buruienile graminee sunt spre sfârşitul împăierii. Firuţa (Poa annua) este combătută cu doza de 1-2 l/ha în stadiul foarte tânăr (1-2 frunze);
– gramineele perene, în funcţie de specie, se combat astfel: Sorghum halepense (costreiul) când atinge înălţimea de 30-40 cm, folosind 1-1,5 l/ha; Agropyron repens (pirul târâtor) la 15-25 cm, folosind 1-2 l/ha; Cynodon dactylon (pirul gros) când are 15-20 cm, folosind 1-2 l/ha.
În toate cazurile, dozele mai mici se aplică la infestări mai reduse şi în condiţii optime de aplicare iar dozele mai mari se folosesc la infestări puternice şi în condiţii mai dificile de aplicare.
AGIL 100 EC se aplică cu aparatură terestră de erbicidat, bine reglată, în volum normal de soluţie. Nu se recomandă amestecul cu erbicide anti-dicotiledoneice, deoarece pot să apară efecte antagonice (eficacitate redusă) sau chiar fitoxicitate. Pentru amestecul cu astfel de produse, se recomandă efectuarea unui test de compatibilitate sau AGIL 100 EC se va aplica la un interval de minim 3 zile de acestea.

 

Înainte de utilizare citiți cu atenție eticheta de pe ambalaj !

Producător: Adama Agricultural