Fisa de securitateOmologare / Aviz BIO

Insecticid sub formă de tablete, pentru gazarea seminţelor şi produselor furajere depozitate, în vederea combaterii dăunătorilor de depozit

small-banner-brosura

Substanţe active:   56% fosfură de aluminiu
Formulare:   tablete

 

small-banner-brosura 1

MOD DE ACŢIUNE

Fosfina este o substanţă biologic activă, care se formează numai dacă aerul conţine cel puţin 30-40% vapori de apă. Fosfina este un gaz neurotoxic extrem de puternic din grupa T1F1. Produsul este omologat ca pesticid pentru combaterea dăunătorilor de depozit, fie ei insecte sau mamifere mici.

Atenţie !!!

Este foarte toxic pentru oameni (grupa T+), motiv pentru care tratamentele sunt efectuate de echipe specializate şi autorizate să lucreze cu asemenea produse, echipate cu echipamente standardizate de protecţia plantelor şi cu truse de prim-ajutor.

Fosfina, în starea ei pură, este insolubilă în apă şi în grăsimi şi nu intră în reacţii chimice cu biocomponentele produselor alimentare tratate. Aplicată conform normelor indicate, fosfina distruge dăunătorii cerealelor şi pe cei ai altor produse stocate – leguminoase, legume, alimente depozitate etc., indiferent de natura lor – adulţi, larve, pupe etc. Agroxin 56 Tab poate fi utilizat în orice spaţiu care oferă condiţii foarte bune de tratament (silozuri, depozite, containere). Prima condiţie este o izolare perfectă a magaziei. A doua condiţie este să nu fie apropiată de centre aglomerate cu oameni şi animale. Tratamentele în saci mari de plastic (500-1000 kg) se fac prin introducerea tabletelor în saci, în dozele solicitate, dar prin menţinerea sacilor în spaţii închise pentru întreaga durată a acţiunii fosfinei.

MOD DE UTILIZARE

Începe odată cu deschiderea recipientului – în prima fază se formează amoniac şi bioxid de carbon, un amestec iritant, care avertizează aplicatorul că a început acţiunea.  La scurtă vreme, reacţia cu umiditatea conduce la formarea fostoxinei. Procesul nu este foarte rapid – în condiţii normale de temperatură şi umiditate (20 oC şi 60% umiditate relativă), eliberarea fosfinei are loc astfel:

  • 40% în 24 ore;
  • 75% în 48 ore.

Subliniem că sub 5 oC, tratamentele cu Agroxin se suprimă din cauza înlocuirii hidrolizei fosfină cu hidroliză amoniac + CO2. Nu se fac nici tratamente peste 30 oC din cauza pericolului ca amoniacul să ia foc în prima fază. Numărul tratamentelor recomandate este de 2, la intervale de 2 săptămâni, pentru a fi distruse şi ouăle. Concentraţia utilizată pentru toate insectele şi mamiferele este de 150 ppm, adică 15 g/t = 5 tablete.

Securitate: Carbamatul de amoniu care se formează în prima fază controlează eliberarea treptată a fosfinei, făcând din Agroxin 56 Tab un produs sigur la aplicare. Produsele finale reziduale se descompun în metaboliţi de echilibru, fiind nepericuloşi pentru mediu.

După 6-10 zile depozitul, silozul etc. se deschide, se aeriseşte şi se curăţă.

Spectru de combatere Doză
Gărgăriţa depozitelor – Sythophilus spp.Gândăcelul făinii – Tribolium confusumGândacul din Surinam – Oryzaephilus surinamensis

Molia cerealelor – Siltrotoga cerealella

Molia cenuşie a făinii – Ephestia kuehniella

3-5 tablete/tonă sămânţă

 

Înainte de utilizare citiţi cu atenţie eticheta de pe ambalaj !

Producător: Agrodan ApS
Alithino