Fisa de securitateOmologare / Aviz BIO

 

Erbicid selectiv postemergent pentru combaterea, in culturile de porumb, a unui spectru larg de buruieni dicotiledonate si monocotiledonate anuale


Substanțe activă:  
tembotrione 44 g/l + isoxadifen-etil (safener) 22 g/l

Formulare: OD (dispersie in ulei)

 

MOD DE ACȚIUNE:

Laudis OD 66 este un erbicid in principal de tip foliar, ce contine substanta activa tembotrione din noua grupa chimica triketone. Din punct de vedere biochimic, tembotrione inhiba enzimele care formeaza carotenoizii (4-HPPD inhibitor), disturbând astfel procesul de fotosinteza. Absorbtia in planta este rapida, la maxim o ora de la aplicare. Prezinta o dubla actiune sistemica, fiind distribuit ascendent si descendent in toate organele pana la punctele de crestere. Simptomul specific de albire a tesuturilor este vizibil la 3-5 zile dupa aplicare, urmat de necrozarea si moartea buruienilor in circa 2 saptamâni dupa erbicidare. Formularea OD mareste aderenta si capacitatea de patrundere in planta.
MOD DE UTILIZARE:

Laudis se aplica in postemergenta, incepând din stadiul de 2 frunze pâna in stadiul de 8 frunze al culturii de porumb, la doza de 2-2,25 l/ha (doza adaptata in functie de gradul si spectrul de infestare cu buruieni), pentru controlul buruienilor dicotile si monocotile anuale. Momentul optim de aplicare in relatie cu dezvoltarea buruienilor este atunci când dicotilele sunt in faza de 2-4 frunze iar monocotilele anuale sunt pâna la faza de inceputul infratitului. Volumul de solutie recomandat este de 200-400 l/ha.

Spectru de combatere
Principalele buruieni combatute sunt:
Buruieni dicotiledonate:
Abutilon theophrasti, Amaranthus spp., Ambrosia spp., Atriplex spp., Capsella bursa-pastoris, Chenopodium spp., Centaurea cyanus, Datura stramonium, Galeopsis tetrahit, Galinsoga parviflora, Hibiscus trionum, Lamium spp., Matricaria spp., Polygonum aviculare, Polygonum lapathifolium, Polygonum persicaria, Raphanus raphanistrum, Sinapis arvensis, Solanum nigrum, Stellaria media, Thlaspi arvense, Xantium strumarium.

Buruieni monocotiledonate:
Digitaria sanguinalis, Echinochloa crus-galli, Eryochloa villosa, Setaria spp., Panicum miliaceum, Sorghum halepense din samânta. De asemenea si palamida (Cirsium arvense) este controlata daca se afla in stadiu de vegetatie foarte mic si nu este buruiana predominanta in sola respectiva.

In timpul efectuarii tratamentului se va evita dispersarea solutiei pe culturile invecinate. Nu se fac erbicidari când viteza vântului depaseste 15 m/s pentru a evita driftul pe culturile invecinate.

 

Înainte de utilizarea produsului citiți cu atenție eticheta de pe ambalaj !

Producător: Bayer CropScience