Fisa de securitateOmologare / Aviz BIO

 

Insecticid piretroid de ultimă generaţie pentru combaterea daunatorilor la cartof, grau, cereale, legume, pomi fructiferi, rapita, vita de vie

 

Substanţă activă: Tau-fluvalinat 240 g/l
Formulare: F (Emulsie de ulei în apă)

MOD DE ACŢIUNE:

MAVRIK 2 F conţine substanţa activă tau-fluvalinat, obţinută dintr-un aminoacid denumit valină, care se găseşte în cazeina din lapte. Tau-fluvalinat este un piretroid de sinteză unic, întrucât spre deosebire de toţi ceilalţi piretroizi acţionează în mod diferit asupra sistemului nervos al dăunătorilor ţintă. Astfel, tau-fluvalinat menţine deschise canalele de sodiu de la nivelul terminaţiilor nervoase şi în felul acesta afectează procesul de depolarizare a membranei celulare, provocând grave perturbări metabolice, hiperactivitate dezordonată şi în final moartea dăunătorilor. Aceasta substanţă activă se caracterizează printr-o mai mare foto- şi termo-stabilitate, o solubilitate sporită în lipide (traversează mai repede cuticula insectelor) şi un spectru de combatere mai specific, principalele ţinte fiind insectele sugătoare (afide, tripşi şi purici de frunză), dar şi unele insecte cu aparat de ros (coleoptere şi lepidoptere). Totodată, datorită insolubilizării sale în apă, MAVRIK 2 F este foarte rezistent la spălarea de către ploi.
Aplicarea sa se poate face la temperaturi mai ridicate decât în cazul majorităţii piretroizilor, fără ca efectul de combatere să se diminueze. De asemenea, MAVRIK 2 F este mai stabil şi are o periodă de acţiune îndelungată, având totodată şi un efect de protejare a entomofaunei utile şi mai ales a insectelor polenizatoare (albine, bondari), asupra cărora este total inofensiv. Asupra organismelor ţintă acţionează atât prin contact cât şi prin ingestie, având şi efect rezidual de lungă durată şi un efect de knock-down foarte evident (ca urmare a penetrării mai rapide prin cuticulă).

MOD DE UTILIZARE:

Cereale păioase (grâu, orz)
Tratamentul cu MAVRIK 2 F se face la avertizare, când pragul economic de dăunare a fost atins. O importanţă deosebită o are tratamentul din toamnă, când purecii de frunză pot provoca pagube însemnate culturilor abia răsărite. De asemenea, foarte important este şi tratamentul din fazele finale ale culturilor, când afidele pot ataca spicul. Se folosesc volume normale de soluţie.

Rapiţa
Tratamentul se poate face la avertizare, inclusiv în timpul înfloritului, fără a fi afectate populaţiile de albine. Persistenţa îndelungată a produsului pe părţile tratate ale plantelor asigură de regulă protecţia culturii până la recoltare. Dacă este necesar, înaintea recoltării se mai poate face un tratament mai ales împotriva puricelui cenuşiu care formează colonii în partea superioară a plantelor de rapiţă, diminuând producţia şi îngreunând recoltatul.

Cartof
MAVRIK 2 F se foloseşte doar pentru combaterea larvelor şi adulţilor gândacului din Colorado, dar şi a afidelor transmiţătoare de viroze, asupra cărora are acţiune de şoc rapidă. Se recomandă să se folosească într-un program de tratamente după tratamentul cu un inhibitor de chitină.

Plantaţii de măr
MAVRIK 2 F se foloseşte atât la înflorit, cât şi imediat după înflorit, pentru combaterea afidelor, la apariţia primelor colonii pe vârfurile lăstarilor. De asemenea, tratamentul se poate face şi în cursul verii pentru combaterea păduchelui lânos, insistându-se mai ales asupra rănilor de pe ramuri unde acesta formează colonii dense. Volumul de soluţie este de 1500 litri la hectar, astfel încât să se asigure o acoperire completă a pomilor.

Plante ornamentale
MAVRIK 2 F se foloseşte atât în câmp cât şi în seră atunci când îşi fac apariţia primii dăunători, folosind un volum de 1000 litri apă la hectar.

Legume (ceapă, castraveţi, varză), căpşun
MAVRIK 2 F se aplică la apariţia primelor simptome de atac, folosind volume normale de soluţie (1000 l/ha). La castraveţi se poate folosi cu succes şi în spaţii protejate (solarii, sere), unde combate eficient şi musculiţa albă.

Cultura Agenti de daunare Doza
Grau Ploşniţa cerealelor (Eurygaster integriceps) 0,2 l/ha
Orz Afide (Macrosiphum avenae, Rhapalosiphum maidis,
Rhapalosiphum padi, Schizaphis graminum)
0,2 l/ha
Rapita Păduchele cenuşiu al verzei (Brevicoryne brassicae),
Gândacul lucios (Meligethes aeneus), Viespea rapiţei
(Athalia rosae), Gărgăriţa tulpinilor (Ceutorrhynchus napi)
0,2l/ha
Livezi de piersic Păduchele verde al piersicului (Myzodes persicae) 0,05% (0,5 l/ha în
1000 l sol.)
Plantatii de prun Păduchele cenuşiu al prunelor (Hyalopterus pruni) 0,05% (0,5 l/ha în
1000 l apă)
Plantatii de mar si
pepeniere
Afide (Aphis pomi) 0,05% (0,75 l/ha în
1500 l apă)
Liverzi de mar Păduchele lânos (Eriosoma lanigerum) 0,05% (0,750 l/ha în
1500 l apă)
Plante ornamentale (din spatii
deschise: parcuri), sere, solarii
Tripşi (Thrips spp.) 0,05% (0,5 l/ha în
1000 l apă)
Plante ornamentale (material saditor)
din culturi de sera
Musculiţa albă de seră (Trialeurodes vaporariorum) 0,04% (0,4 l/ha în
1000 l apă)
Capsun Păduchele verde mic al căpşunului (Chaetosiphon fragaefolii) 0,05% (0,5 l/ha în
1000 l apă)
Castraveti solarii Păduchele verde al castraveţilor (Cerosipha gossypii) 0,05%
Varza Păduchele cenuşiu al verzei (Brevicoryne brassicae),
Buha verzei (Mamestra brassicae L1-L2)
0,05% (0,3 l/ha în 600
l soluţie/ha)
Ceapa Trips (Thrips tabaci) 0,05%
Cartof Gândacul din Colorado (Leptinotarsa decemlineata),
Afide (Aphis spp.)
0,2 l/ha
Tomate camp Omida fructelor (Helicoverpa   armigera L1-L2),
Păduchele verde al solanaceelor (Macrosiphon euphorbiae)
0,05% (0,5 l/ha în 1000 l
soluţie/ha)

 

Inainte de utilizare cititi cu atentie eticheta de pe ambalaj !

Producător: Adama Agricultural