Fisa de securitateOmologare / Aviz BIO

Erbicid pentru combaterea buruienilor dico- si monocotiledonate anuale din cultura
porumbului cu utilizare preemergenta si postemergenta timpurie

 

Substanţă activă:  isoxaflutol 240 g/l, Ciprosulfamida (safener): 240 g/l
Formulare: SC – Suspensie concentrata

 

MOD DE ACŢIUNE:

Merlin Flexx este un erbicid sistemic cu absorbtie prin radacini si frunze si translocare rapida în planta. Prezinta un efect unic de albire a plantulelor în cursul germinatiei si a buruienilor deja rasarite. Isoxaflutol, cel mai puternic erbicid cu actiune reziduala pentru porumb, înglobeaza tehnologia unica “Synchronized Weed Control”- controlul sincronizat al buruienilor. Aceasta caracteristica exceptionala a produsului consta în capacitatea de reactivare, care îi permite sa fie din nou activ în timpul primelor ploi de min. 10 mm ce urmeaza dupa o perioada fara precipitatii, controlând astfel buruienile ce pot rasari în aceasta perioada. Efectul se mentine pe o perioada de 6–8 saptamâni.
Merlin Flexx este fixat de coloizii solului si este mobil în stratul superficial al acestuia. Nu are actiune peliculara, nu este volatil si nu este degradat usor prin actiunea razelor solare.
Tehnologia safener utilizata face ca Merlin Flexx sa poata fi aplicat pe orice tip de sol si totodata îl face compatibil cu hibrizii de porumb cultivati în prezent, la utilizare atât în preemergenta cât si în postemergenta precoce. Majoritatea safenerilor sunt preluati exclusiv prin frunze, însa safenerul ciprosulfamide este preluat atât prin frunze cât si prin radacini si se distribuie sistemic în numai 5 zile de la vârful frunzelor pâna la radacina. El îmbunatateste esential capacitatea plantei de cultura de a rezista la actiunea erbicidelor prin marirea vitezei de metabolizare a erbicidului în plante. Suplimentar, safenerul ciprosulfamide utilizat în cultura de porumb a dovedit ca poate îmbunatati cresterea si dezvoltarea radacinilor, vigoarea culturii si starea ei fitosanitara.

MOD DE UTILIZARE:
Merlin Flexx se utilizeaza preemergent fara încorporare în doza de 0,42 l/ha (0,3 l/ha asociat cu alte erbicide) sau postemergent timpuriu pâna la faza de 2-3 frunze ale culturii si 2-3 frunze ale buruienilor, în doza de 0,42 l/ha. Erbicidarea postemergenta este posibila datorita safenerului ciprosulfamida. Se efec-tueaza o singura erbicidare primavara pe toata suprafata (doza maxima de isoxaflutol este de 100 g/ha pe tratament si sezon).
Merlin Flexx se poate utiliza atât pentru po-rumbul boabe cât si pentru porumbul siloz. La dozele recomandate are o buna selectivi-tate pentru hibrizii de porumb cultivati în prezent. Pentru loturile de hibridare este necesar avizul furnizorului de samânta. Solul trebuie sa fie bine pregatit, fara bulgari, pentru un bun contact al solutiei de erbicidat cu solul. În vederea unei eficacitati maxime la erbicidarea preemergenta se recomanda aplicarea produsului imediat dupa semanat pentru a valorifica umiditatea existenta în stratul superficial al solului. Datorita mobilitatii si capacitatii de reactivare, încorporarea în sol nu este necesara. Merlin Flexx nu creeaza probleme de remanenta în rotatia culturilor deoa-rece se descompune în totalitate pe parcursul perioadei de vegetatie a porumbului. Daca din diferite motive trebuie întoarsa cultura, terenul se ara superficial si se poate semana doar porumb. Cerealele si rapita de toamna pot fi semanate dupa 4 luni de la aplicarea Merlin Flexx, dupa o aratura normala.

Principalele buruieni combatute

Buruieni dicotiledonate: Abutilon theophrasti (teisor), Amaranthus retroflexus (stir), Ambrosia elatior (iarba pârloagelor), Capsella bursa-pastoris (traista ciobanului), Chenopodium album (spanac salbatic), Euphorbia heterophylla, Galinsoga parviflora (busuioc salbatic), Lamium spp. (sugel), Matricaria chamomilla (musetel), Polygonum persicaria (ardeiul broastei), Portulaca oleracea (iarba grasa), Sinapis arvensis (mustar salbatic), Solanum nigrum (zârna), Stellaria media (rocoina), Thlaspi arvense (pungulita), Veronica persica (ventrilica), Xanthium strumarium (cornuti; buruiana la 2-4 frunze, aplicare postemergenta).
Buruieni monocotiledonate: Digitaria sanguinalis (meisor), Echinochloa crus-galli (iarba barboasa), Setaria viridis (mohor), Sorghum halepense (costrei din samânta).

Inainte de utilizare cititi cu atentie eticheta de pe ambalaj !

Producător: Bayer CropScience