Fisa de securitateOmologare / Aviz BIO

Fungicid un spectru larg de combatere a bolilor la culturile de legume, tutun, pomi fructiferi

 

Substanţă activă: Captan 800 g/kg
Formulare: WDG (Granule dispersabile în apă)

MOD DE ACŢIUNE:

MERPAN 80 WDG este un fungicid cu acţiune multi-site specifică mai ales împotriva ciupercilor care provoacă rapănul la pomi fructiferi (Venturia spp.) dar şi alte boli (antracnoze, pătări, boli de sol) la alte culturi. Substanţa activă captan face parte din grupa ftalimidelor şi are acţiune preventivă de contact, fiind cunoscută ca substanţa fungicidă cu cel mai bun efect de prevenire şi combatere a infecţiilor primare şi secundare cu rapăn la pomii fructiferi. Ea penetrează rapid în miceliul ciupercilor susceptibile şi împiedică instalarea infecţiilor pe organele tratate prin blocarea respiraţiei şi diviziunii celulare a acestora. Deşi nu este translocat în interiorul ţesuturilor, produsul aderă foarte bine pe organele tratate şi este greu spălat de ploaie, realizând o perioadă de protecţie de 5 – 7 zile. În anumite condiţii de aplicare, MERPAN 80 WDG a demonstrat şi o acţiune de stopare a unor infecţii incipiente. Prin aplicarea produsului MERPAN 80 WDG se previne apariţia rezistenţei patogenilor la aplicarea fungicidelor şi ca urmare acesta constituie un partener optim pentru fungicidele sistemice.

MOD DE UTILIZARE:

Plantaţii pomicole
MERPAN 80 WDG se aplică în cursul întregii perioade de vegetaţie, la avertizare sau preventiv, la acoperire, în funcţie de presiunea de infecţie, la inteval de 7-10 zile. La măr, primele tratamente (în perioada critică de instalare a infecţiilor primare) se fac de regulă în amestec cu produse sistemice, după care în a 2-a parte a perioadei de vegetaţie produsul se poate aplica şi singur. Tratamentele se fac cu volum normal de soluţie, folosind echipament terestru care să asigure o pulverizare corespunzătoare astfel încât să se trateze uniform întregul foliaj al pomilor.
Prin aplicarea produsului la măr înainte de recoltare, se previne în mod eficient apariţia bolilor de depozit.

Legume în câmp (castraveţi, tomate) şi fasole
Produsul MERPAN 80 WDG se aplică la avertizare în volum normal de apă în funcţie de gradul de dezvoltare a culturii.

Răsaduri de legume şi de tutun
MERPAN 80 WDG se aplică preventiv fie prin stropirea solului înainte de semănat sau plantat fie prin imersia rădăcinilor răsadurilor în soluţia de produs în concentraţia corespunzătoare. La răsadul de tutun, tratamentul se poate face şi curativ, la apariţia primelor plăntuţe căzute, prin stropire în locul de producere a răsadurilor cu o soluţie de MERPAN 80 WDG.

 

Cultura Agenţi de dăunare Doza
Măr Rapăn (Venturia inaequalis) 0,15%
Tomate Mană (Phytophthora infestans) 0,15%
Tomate (răsad) Mană de sol (Phytophtora parasitica), Căderea plăntuţelor (Pythium debaryanum), Rizoctonioza (Rhizoctonia solani) 0,15% (4 – 5 l soluţie/mp)
Castraveţi Mana cucurbitaceelor (Pseudoperonospora cubensis) 0,15%
Fasole Antracnoza (Colletotrichum lindemuthianum) 0,15%
Tutun (răsad) Căderea plăntuţelor (Phythium spp.), Rizoctonioza (Rhizoctonia solani), Mană (Peronospora tabacina) 0,125% – preventiv 0,3% – curativ

 

Inainte de utilizare cititi cu atentie eticheta de pe ambalaj !

Producător: Adama Agricultural