Fisa de securitateOmologare / Aviz BIO

Erbicid sulfonilureic pentru combaterea costreiului din cultura de porumb

 

Substanţă activă: Nicosulfuron 40 g/l
Formulare: SC (Suspensie concentrată)

 

MOD DE ACŢIUNE:

NICOGAN 40 SC este un erbicid sulfonilureic care conţine nicosulfuron, substanţă activă cu puternică acţiune erbicidă contra buruienilor monocotiledonate greu de combătut (în special costreiul din rizomi), în condiţii de selectivitate totală faţă de porumb.

Produsul se aplică doar postemergent şi este absorbit rapid de buruieni mai ales prin frunze, dar şi prin rădăcini şi apoi se translocă atât ascendent cât şi descendent în curentul de sevă până la nivelul meristemelor (punctelor de creştere), unde provoacă dereglări ireversibile în diviziunea celulară. Plantele capătă în scurt timp de la tratament o nuanţă roşiatică specifică, se etiolează şi apoi se necrozează. Combaterea totală a buruienilor se realizează într-o perioadă mai lungă, de până la 3 săptămâni, însă acestea îşi încetează creşterea imediat după tratament.

Buruienile graminee anuale şi speciile perene din seminţe sunt sensibile la NICOGAN 40 SC în faze foarte tinere (2-3 frunze, înainte de înfrăţit), în timp ce buruienile perene din rizomi necesită aplicarea unor doze mai mari de NICOGAN 40 SC în faze ceva mai avansate (10-25 cm înălţime), astfel încât să aibă masă foliară care să absoarbă suficient produs pentru a migra în organele de înmulţire dispuse adesea la adâncime în sol. Ca orice erbicid postemergent sistemic, acţiunea sa este mult influenţată de condiţiile climatice şi de vegataţie din momentul aplicării, astfel că absorbţia şi translocarea sunt mult mai intense şi mai rapide atunci când buruienile au condiţii optime de creştere (lumină, căldură, apă, hrană) şi ca urmare efectul de combatare este mai complet.

Plantele de porumb reuşesc printr-un mecanism propriu să metabolizeze substanţa activă din NICOGAN 40 SC şi să o transforme în compuşi biologic-inactivi, astfel că la majoritatea hibrizilor nu se constată nici o urmă de fitotoxicitate.

NICOGAN 40 SC combate cu succes buruieni monocotiledonate anuale ca: Setaria spp. (mohor), Echinochloa crus-galli (iarba bărboasă), Digitaria sanguinalis (meişor), precum şi monocotiledonate perene ca: Sorgum halepense (costrei atât din seminţe cât şi din rizomi) şi Agropyron repens (pir).

De asemenea, NICOGAN 40 SC are efect parţial de combatere şi asupra unor dicotiledonate ca: Amaranthus retroflexus (ştir), Chenopodium album (loboda), Solanum nigrum (zârna), Polygonum spp. (iarba roşie), Stellaria media (rocoina), Sinapis arvensis (muştar), Datura stramonium (ciumăfaie).


MOD DE UTILIZARE:

NICOGAN 40 SC se aplică la momente şi în doze diferite în funcţie de speciile de buruieni graminee predominante, ţinând cont de faptul că buruienile anuale şi cele din seminţe necesită aplicări mai timpurii (faza de 2-3 frunze ale buruienilor) şi doze mai mici (0,8 l/ha) aplicate de regulă într-un singur tratament, în timp ce gramineele perene vor fi combătute prin aplicări mai târzii (10-25 cm înălţime la costrei) şi doze mai mari (1-1,5 l/ha), aplicate fie într-un singur tratament, fie în 2 tratamente secvenţiale (metoda cea mai recomandată), astfel:
– primul tratament cu 0,75-1 l/ha, în faza de înfrăţire a buruienilor;
– al doilea tratament cu 0,5-0,75 l/ha, la reinfestare, după circa 2-3 săptămâni.

Pentru a evita eventualele fenomene de fitotoxicitate, se recomandă ca tratamentele cu NICOGAN 40 SC să se facă atunci când porumbul este în stadiul de 2 – maxim 6frunze.

Pentru a pătrunde complet în plantă, este necesar ca după efectuarea tratamentului să nu intervină precipitaţii pentru o perioadă de 4 – 5 ore. La aplicare se folosesc volume normale de apă (200 – 400 l/ha).

Cultura

Agenţi de dăunare

Doza

Porumb

Buruieni monocotiledonate anuale (Setaria, Echinochloa, Sorghum din sămânţă) (porumb 4–6 frunze, buruieni monocotiledonate anuale 2– 4 frunze)

0,8 l/ha (postemergent)

Sorghum (costrei) din rizomi (porumb 4–6 frunze, costrei din rizomi 15–20 cm)

1–1,5 l/ha (postemergent) (în funcţie de gradul de infestare şi talia plantelor de costrei)

 

Inainte de utilizare cititi cu atentie eticheta de pe ambalaj !

Producător: Adama Agricultural