Fisa de securitateOmologare / Aviz BIO

Erbicid sistemic, cu aplicare postemergentă, destinat combaterii buruienilor graminee și a celor cu frunza lată din culturile de grâu

 

Substanţă activă: Piroxsulam 7,5% + Cloquintocet-metil (safener) 7,5%
Formulare: FG (Granule fine)

 

MOD DE ACŢIUNE:

PALLAS 75 WG inhibă acetolactat sintaza (ALS), se translocă sistemic prin plantă, inhibând sinteza aminoacizilor principali ai plantei, ulterior inhibând diviziunea celulară ceea ce duce la moartea speciilor sensibile.

PALLAS 75 WG se asimilează foliar dar prezintă şi un control rezidual de scurtă durată în sol, pentru buruienile nou apărute, în funcţie de specie şi condiţiile de mediu.

Creşterea buruienilor este stopată imediat după aplicare. Primele simptome vizibile (decolorarea şi răsucirea frunzelor) se observă la 3-4 zile după erbicidare.

Combaterea completă se realizează în 2-3 săptămâni după aplicare, depinzând de tipul de buruieni şi condiţiile climatice.

Eficacitatea erbicidului PALLAS 75 WG  este îmbunătăţită prin adăugarea de adjuvant recomandat şi creşte efectul de control al buruienilor sensibile în toate condiţiile de mediu. Se va îmbunătăţi, de asemenea, eficacitatea asupra tuturor buruienilor care sunt moderat sensibile.

Adjuvanţi recomandaţi: poliglicol (Dassoil 26-2N – adjuvant) cu doza de 0.5 litri/ha.

Principalele buruieni combătute

Buruieni monocotiledonate sensibile: Apera spica-venti, Avena fatua, Alopecurus myosuroides, Bromus sp. Are eficacitate de 70% în controlul pirului (Agropyron repens), stopându-i creşterea. Astfel, plantele de pir nu mai concurează cultura, nu mai ajung la maturitate şi nu mai produc seminţe.

Buruieni monocotiledonate moderat sensibile: Echinochloa crus-Galli, Lolium spp.

Buruieni dicotiledonate sensibile (la doza 250 g/ha): Adonis spp., Amaranthus retroflexus, Anthemis arvensis, Brassica spp., Capsella bursa-pastoris, Descurainia spp., Galium aparine, Geranium spp., Lamium amplexicaule, Lithospermum arvense, Matricaria spp., Medicago spp., Raphanus raphanistrum, Sinapis arvensis, Sisymbrium spp., Stellaria media, Thlaspi arvense, Veronica hederaefolia, Veronica persica, Vicia sativa şi Viola arvensis.

Buruieni dicotiledonate moderat sensibile: Centaurea cyanus, Chenopodium album, Cirsium arvense, Consolida orientalis, Polygonum aviculare, Polygonum convolvulus.

MOD DE UTILIZARE:

PALLAS 75 WG poate fi aplicat primăvara de la stadiul de 2-3 frunze la stadiul de 2-3 internodii. Pentru a obţine cele mai bune rezultate, se recomandă să se erbicideze atunci când buruienile sunt în creştere activă.

Combaterea este influențată de stadiul de dezvoltare al buruienilor, stadiile tinere de dezvoltare fiind mai uşor controlate. Controlul optim pentru graminee este de : până la 3 fraţi pentru Apera spica venti şi până la înfrăţire Avena fatua, iar pentru buruienile dicotiledonate la 6-8 frunze. Temperatura optimă de aplicare este între 8-25°C, dar tratamentele pot fi făcute începând de la 5°C. În acest caz, apariţia simptomelor de combatere este mai lentă, dar controlul final nu este afectat.

Volumul de apă recomandat este de 250-350 l/ha. Asiguraţi-vă că buruienile sunt uniform acoperite cu soluţia de tratat.

ATENŢIE: Se va evita contactul erbicidului cu alte culturi graminee decât cea la care este avizat sau culturi dicotile.

Cultura

Buruieni țintă

Doza de aplicare

Grâu

Apera spica-venti

110 g/ha + 0,5 l/ha adjuvant

Avena fatua, Bromus, Matricaria, Anthemis, Galium, Galeopsis, Capsella, raphanus, Adonis

250 g/ha + 0,5 l/ha adjuvant

 

Compatibilitate

PALLAS 75 WG este compatibil cu majoritatea fungicidelor, insecticidelor, fertilizanţi foliari şi majoritatea erbicidelor. Pentru o mai mare siguranţă se va consulta lista de combatibilitate şi se va face un test practic.

Adaosul de îngrăşăminte precum ureea, azotatul de amoniu sau sulfatul de amoniu în rezervor în amestec cu PALLAS 75 WG poate îmbunătăţi activitatea de combatere a buruienilor.

Nu se recomandă amestecul în rezervor cu erbicide pe bază de ester al acidului 2,4-D, datorită efectului antagonic în combaterea buruienilor monocotiledonate.

PALLAS 75 WG nu se recomandă să fie aplicat în amestec cu insecticide organofosforice sau regulatori de creştere datorită riscului crescut de prejudiciere a culturii.

 

Inainte de utilizare cititi cu atentie eticheta de pe ambalaj !

Producător: Dow AgroSciences