Fisa de securitateOmologare / Aviz BIO

Erbicid selectiv pentru combaterea buruienilor din cultura de grâu, cu acțiune eficientă chiar și la aplicarea la stadii mai dezvoltate ale buruienilor

 

Substanţă activă: Fluroxipir 250 g/l
Formulare: EC (Concentrat emulsionabil)

 

MOD DE ACŢIUNE:

TOMIGAN 250 EC conţine fluroxipir, substanţă activă total selectivă faţă de grâu. Aceasta se absoarbe în plante prin frunze şi se translocă rapid atât ascendent cât şi descendent şi provoacă o reacţie tipic auxinică (inclusiv răsucirea frunzelor) a buruienilor sensibile, la câteva ore de la tratament. Plantele sensibile îşi încetează imediat creşterea şi intră în proces de clorozare începând de la vârf, iar în decurs de 7 – 10 zile sunt distruse total. Acţiunea erbicidă este de regulă suficient de intensă chiar şi când aplicarea produsului se face în stadii avansate de dezvoltare a buruienilor. De asemenea, TOMIGAN 250 EC se poate aplica la grâu de la stadiul de înfrăţire până înainte de recoltare cu o lună, fără a afecta producţia, fiind astfel un produs cu o fereastră de aplicare foarte largă. Se va avea în vedere ca la aplicarea produsului TOMIGAN 250 EC temperatura exterioară să fie mai mare de 6°C, intervalul optim de temperatură fiind cuprins între 10-25°C.

TOMIGAN 250 EC combate cu succes unele buruieni dicotiledonate anuale şi perene, inclusiv pe cele rezistente la 2,4 D între care: Abutilon theophrasti (teișor), Amaranthus retroflexus (știr), Calystegia sepium (volbura mare), Capsella bursa pastoris (traista ciobanului), Convolvulus arvensis (volbura), Datura stramonium (ciumăfaie), Equisetum arvense (coada calului), Galeopsis tetrahit (lungurica), Galium aparine (turița), Lamium spp. (sugel), Myosotis arvensis (nu-mă-uita), Polygonum spp. (hrișca urcătoare), Portulaca oleracea (iarba grasă), Rubus spp. (mur), Rumex spp. (măcriș), samulastra de floarea soarelui, Sinapis arvensis (muștar sălbatic), Solanum nigrum (zârna), Stellaria media (rocoina), Taraxacum officinale (păpădia), Thlaspi arvense (pungulița), Urtica spp. (urzica), Vicia spp. (măzăriche), Xanthium spp. (cornuți). Pentru lărgirea spectrului de combatere mai ales asupra speciilor perene, inclusiv pălămida (Cirsium spp.) se recomandă aplicarea în amestec cu un erbicid pe bază de 2,4 D sau cu erbicide selective sulfonilureice.

MOD DE UTILIZARE:

CULTURA AGENȚI DE DĂUNARE DOZA (l/ha)
Grâu Buruieni dicotiledonate anuale (Galium, Convolvulus, Polygonum, Stellaria, Capsella, Viola)Buruieni dicotiledonate (inclusiv Galium, Convolvulus, Stellaria, Galeopsis)  0,8 l/ha (aplicat singur)
postemergent0,4 l/ha (asociat cu produse pe bază de 2,4 D sau sulfonilureice) postemergent
Porumb Buruieni dicotiledonate anuale şi perene (Convolvulus) 0,8 l/ha aplicat singur
0,5-0,6 l/ha aplicat asociat
(postemergent)(porumb 4-6 frunze, buruieni dicotiledonate 2-4 frunze)

Stadiul optim de aplicare:
Grâu de la înfraţire – formarea primului internod, buruieni dicotiledonate 2 – 4 frunze

Recomandări:

Tratamentul cu TOMIGAN 250 EC se aplică postemergent; în vederea reducerii competiţiei cu plantele de grâu, se recomandă ca tratamentele să se aplice în faza de 2 – 4 frunze a buruienilor dicotiledonate, deşi produsul este activ şi în faze avansate de vegetaţie a buruienilor, iar pentru cultura grâului prezintă selectivitate totală.

Aplicarea târzie (înainte de recoltat cu o lună) la grâu este adesea singura soluţie pentru culturile puternic îmburuienate şi care nu pot fi recoltate mecanizat în lipsa unui tratament. Aplicarea se face cu un volum normal de apă (200-400 l/ha) şi pe vreme liniştită pentru a evita driftul pe culturile sensibile. Produsul nu se va aplica la culturile de cereale după care urmează să se înfiinţeze culturi de leguminoase.

La cultura de porumb, TOMIGAN 250 EC combate buruienile dicotiledonate aflate în faza de 2-4 frunze: Convolvulus arvensis (volbura), Polygonum spp., Xanthium spp. (cornuți), Amaranthus retroflexus (știr), Chenopodium album (spanac sălbatic).

Inainte de utilizare cititi cu atentie eticheta de pe ambalaj !

Producător: Adama Agricultural