Fisa de securitateOmologare / Aviz BIO

Erbicid selectiv pentru combaterea buruienilor din culturile de grâu și orz


Substanță activă: 
Fluroxipir 100 g/l + Florasulam 2,5 g/l

Formulare: SE (Suspoemulsie)

Tomigan XL 102,5 SE este un erbicid foliar, cu aplicare în postemergență la culturile de grâu și orz, pentru combaterea unui spectru larg de buruieni dicotiledonate anuale și perene.

MOD DE ACȚIUNE:

Tomigan XL 102,5 SE este un erbicid complex, formulat ca suspoemulsie, cu un conținut de 2,5 g/l florasulam și 100 g/l fluroxipir (sub formă de fluroxipir-meptil, 144 g/L).

Florasulam este o substanță activă aparținând unei grupe chimice (1,5 triazolo-pirimidin-sulfon-anilide) cunoscută pentru inhibarea enzimei acetolactat sintază (ALS). Simptomele apar în prima fază în regiunea meristematică superioară a plantelor, sub formă de cloroză și necroză. Uscarea completă a buruienilor poate avea loc în 7-10 zile, în condiții pedoclimatice normale, dar poate dura până la 6-8 săptămâni în condiții mai puțin ideale.
Fluroxipir aparține unei grupe chimice de erbicide (acizi piridin-carboxilici) cunoscută pentru perturbarea creșterii celulelor plantelor în tulpinile și frunzele nou formate. Acest lucru afectează sinteza proteinelor și diviziunea celulară normală, ceea ce conduce la dezvoltarea de malformații și tumori la buruienile afectate.

MOD DE UTILIZARE:

Produsul Tomigan XL 102,5 SE se aplică postemergent, în primăvară, când atât cultura de interes, cât și buruienile sunt în faza activă de dezvoltare. Se aplică un singur tratament cu Tomigan XL 102,5 SE pe cultură și pe sezon. Momentul optim pentru aplicarea tratamentului este la BBCH 13 – 39 al culturii de grâu sau orz (faza de 2-3 frunze până la apariția frunzei stindard), iar buruienile trebuie să fie într-un stadiu cât mai timpuriu de dezvoltare. Eficacitatea produsului poate fi diminuată dacă tratamentul se aplică înainte de, sau în timpul unei secete prelungite. Nu se recomandă efectuarea tratamentului la o temperatură exterioară sub 8 grade Celsius sau peste 25 grade Celsius, precum nici în condiții de îngheț. Volumul de suspensie este de 300 l/ha.

Aplicat conform dozelor recomandate și în condiții normale de climă, produsul nu produce fenomene de fitotoxicitate.

Cultura Agent dăunător Doza de aplicare l/ha
Grâu, orz Buruieni dicotiledonate anuale și perene Max. 1,5 l/ha (0,8 – 1,5 l/ha), Postemergent

 

Înainte de utilizarea produsului citiți cu atenție eticheta de pe ambalaj !

Producător: Adama Agricultural